Aubel - Thimister - La Gleize

WIELRENNEN - Afgelopen weekend nam ik deel aan de driedaagse Aubel - Thimister - La Gleize in de ardennen van België. Ik nam deel samen met de Nederlandse selectie en wil iedereen bedanken voor de mooie drie dagen. Ik zal een kort verslag doen van elke rit.

eerste etappe:
De eerste etappes was een lastig parkoers met diverse beklimmingen er in. Het weer was slecht en daardoor waren er veel valpartijen. Mijn gevoel op de fiets was niet super maar desondanks kon ik me toch voorin handhaven. Behalve enkele vluchtpogingen bleef het peloton toch lang bij elkaar en was het meer een afvalrace. Ik werd een paar keer opgehouden door een valpartij maar kon toch verder zonder zelf tegen de grond te gaan. De laatste dertig kilometer was over een plaatselijke ronde met een lastige klim. De finish lag direct na een afdaling en in mijn ogen lag deze zeer gevaarlijk. Op de laatste klim van de dag kon ik voorin handhaven en was zelfs nog even los met een paar andere renners. Halverwege de klim demarreerde de Rus Stepan Kurianov samen met de Fransman David Gaudu. Niemand van onze ploeg zat er bij en de twee pakten al gelijk een aantal seconden. Ik probeerde nog de aansluiting te maken, net zoals Mitchell maar slaagde hier helaas niet in. De twee bleven vooruit en uiteindelijk won Kurianov de etappe voor Gaudu en tien seconden later volgde Jordi Warlop als eerste van het peloton. Ik finishte ook in het peloton op een 59e plaats.

ploegentijdrit:
De volgende dag stond er in de ochtend een ploegentijdrit van twaalf kilometer op het programma. De tijdrit was over twee rondes van zes kilometer met daarin smalle passages en korte beklimmingen, iets wat de tijdrit zeer moeilijk maakte. Na een goede verkenning en warming-up gingen we van start. We reden zeer hard en konden met zes bij elkaar blijven en na een ultieme finish zette we een tijd neer van 15'50. Na lang afwachten werd duidelijk dat niemand onze tijd verbeterde en wonnen we de ploegentijdrit met 1 seconde voorsprong op de Tieltse Renners en elf seconden op Balen BC. Hartthijs werd de nieuwe leider.

middagetappe:
Na de ploegentijdrit stond er een zware middagetappe op het programma waar we het doel hadden om de gele trui te verdedigen. De rit was 95 kilometer en er zaten verschillende beklimmingen in. Direct na de start reden er vier renners weg die al snel een minuut voorsprong uitbouwden. Er werd veel aangevallen en van onze ploeg zaten Peter en Sjoerd vooruit zodat wij geen werk hoefden te verrichten in het peloton, verschillende ploegen hadden immers niemand vooruit. Ik counterde samen met Jan veel verschillende aanval maar bij het opdraaien van de plaatselijke omloop was Peter weer ingerekend en reden Tom Wirtgen en Kurianov samen vooruit. Zij hadden geen grote voorsprong maar bleven toch lang vooruit. In de laatste vijf kilometer hebben we als ploeg geprobeerd het gat dicht te rijden waar vooral Jan sterke beurten deed. Mitchell dichtte het laatste gaatje zodat de gele trui in ons bezit bleef. De Rus Kurianov won nog wel de etappe voor Milan Menten en Bram Welten. Ik finishte negentiende en steeg na de derde plek in het algemeen klassement.

derde etappe:
De laatste etappe was ook meteen de zwaarste met een afstand van 110 kilometer en veel beklimmingen. De opdracht was om mee te springen en geen kopwerk te doen, om zo de koers te controleren. Toen er enkele renners wegsprongen schoof ik gelijk mee. Er kwamen steeds meer renners aansluiten en uiteindelijk ontstond er een kopgroep van vijftien renners met oa een gevaarlijke klant in het klassement, Igor Decraene. Ik draaide af en toe mee om de anderen tevreden te houden maar voelde dat ik zeer goede benen had. Na enkele beklimmingen werd de kopgroep kleiner en kwam het kleine peloton weer aansluiten zodat de koers weer opnieuw openbrak. Weer sprongen er enkele renners bij alleen hierbij zat geen renner van ons. Ik bleef voorin het peloton post vatten en had nog steeds goede benen. De laatste twintig kilometer brak de koers echt open en ik probeerde een paar keer weg te springen. Uiteindelijk sprong Tom Wirtgen weg en reed ik het gat in mijn eentje dicht zodat ik in een achtervolgende groep kwam van vijf, even later kwam Sjoerd nog aansluiten en waren we zo met zes. Vooruit reed een Franse renner solo met daarachter drie renners die vlak voor ons uit reden. Ik draaide goed mee en de laatste kilometer sprongen Sjoerd en ik nog weg en moest Tom Wirtgen ons laten lopen. Uiteindelijk finishte ik op de zevende plek en in het algemeen klassement op de tweede plaats, Sjoerd finishte hier op de derde plaats. Ondanks dat we de gele trui verloren hadden we toch twee renners op het podium en zelfs vijf renners bij de beste zeven! Ik won ook nog het jongerenklassement. Na een goede ploegentijdrit waar we de winst behaalde heeft dat een groot deel van het klassement gevormd.

15/08/14